het verbouwen van de de voormalige melkfabriek De Nieuwe Beemster

BOUWBURO rood-hart heeft de opdracht gekregen voor het geheel verzorgen van alle benodigde werkzaamheden voor het verbouwen van de de voormalige melkfabriek De Nieuwe Beemster aan de Tuingracht 32 te De Rijp.

Ooit stond hier een heel groot pakhuis met een zeer zwaar deurkozijn met een gesneden voorstelling van de haringhandel. Dit pakhuis Klaas Blaauw werd gesloopt. Het schitterende deurkozijn werd na restauratie bij de plaatselijke aannemer Matser en Hamstra gebruikt bij een reconstructie van een 17de-eeuws pand aan de Oude Schans 39 te Amsterdam. Daar kunt u het dus in ‘levende lijve’ bewonderen. Amsterdam heeft het. Wat u nu ziet staan is een oude melkfabriek, gebouwd in 1941 en nooit echt tot bloei gekomen. De bestemming veranderde in een magazijn voor een woninginrichter en later tot een volledig woninginrichtingsbedrijf. De stichtingssteen van de melkfabriek vindt u ingemetseld naast de trap naar de woning. De fundering en het metselwerk van het oude pakhuis waren nog zo goed dat die deels zijn gebruikt voor de nieuwe fabriek.
In 1992 en 1994 is de voorgevel van de fabriek veranderd. De stalen ramen op de beganegrond zijn verwijderd en de borstweringen zijn doorgezaagd. Ramen tot op het maaiveld kwamen hiervoor terug. Ook de trapopgang werd naar straatniveau gebracht. Dit werd de toegang tot de winkel. Om de aanhelingen boven de kozijnen aan het zicht te onttrekken, werden brede platen als een grote reclameband boven en deels tussen de ramen aangebracht.

BOUWBURO rood-hart is gevraagd om het ontwerp, de complete uitwerking en bouwbegeleiding uit te voeren en te verzorgen. Een totaal paket van niets tot iets waarbij naar mogelijkheden is gekeken en totaal niet in beperkingen. De foto's geven een impressie van de huidige situatie en de bouwkundige tekeningen met artisimpressie van de toekomstige situatie.