van noodwoning tot volwaardige woning op 't Achterom

BOUWBURO rood-hart heeft de opdracht gekregen om de bestaande noodwoning met asbestgolfplaten uit 1957 te verbouwen naar een woning met veel houtgebruik en die past in zijn omgeving.

‘t Achterom 4. Een typisch geheel houten pand. Het is een niet zo’n oud pand, maar toch voegt het zich wonderwel in deze omgeving. Dat komt natuurlijk door het houtgebruik in combinatie met de traditionele wijze waarop dat is verwerkt. De woning is hier in 1957 geplaatst. Ik noem het bewust geplaatst, want de woning is wat ouder maar verhuisde van de Rijperweg in de Beemster naar deze plek. Het is een noodwoning en aangenomen wordt dat hij oorspronkelijk uit omstreeks 1930 dateert. Het dak bestaat uit asbestgolfplaten. Op zich benadrukt een dergelijke dakbedekking het karakter van de noodwoning maar fraai is anders. Het pand is mede vanwege het begrip noodwoning van historische waarde. Tot 1 juni 1961 was het pand bekend als Achterombuurtje 115. Toen werd het Noorderstraat 4. Enkele jaren na de samenvoeging van de gemeenten Graft en De Rijp (in augustus 1970) werd het ‘t Achterom 4. Dat kwam omdat er in West-Graftdijk al een Noorderstraat was; twee keer dezelfde straatnaam in de nieuwe gemeente leverde verwarring op. De Noorderstraat in West-Graftdijk won en mocht de oude naam behouden. Dat was ook winst voor de Noorderstraat in De Rijp, die gelukkig weer een stukje van z’n oude naam terugkreeg.

BOUWBURO rood-hart is gevraagd om het ontwerp, complete uitwerking en constructieve berekeningen uit te voeren. Een totaal paket van niets tot iets waarbij naar mogelijkheden is gekeken en totaal niet in beperkingen. De foto's en bouwkundige tekeningen geven een impressie van de toekomstige situatie.