een prachtige plek op de grens van De Rijp naar Graft

BOUWBURO rood-hart heeft de opdracht gekregen voor het geheel verzorgen van alle benodigde werkzaamheden voor het realiseren van drie nieuwbouw woningen en twee bergingen op het adres Grafterbaan 2 te Graft.
In 1819 zijn er in Graft - waartoe toen ook Oost- en West-Graftdijk en Noordeinde behoren - acht touwslagerijen in bedrijf. Zeven leveren scheeps- en ander zwaar touwwerk, één slaat dun touwwerk. Zes touwslagerijen, ook wel lijnbanen genoemd, bevinden zich in Noordeinde, één in Grootschermer en één in Graft: lijnbaan De Poel. Bijna driehonderd jaar lang wordt hier hennepgaren verwerkt tot touw en scheepstrossen. Lijnbaan De Poel heeft zijn naam te danken aan ‘baander’ Jan Aertz Poel, die de lijnbaan in 1638 kocht. Eind achttiende eeuw krijgt de Rijper redersfamilie Boon het bedrijf in eigendom.

Na het overlijden van de laatste telg van de redersfamilie Boon, Jan junior in 1847, gaat De Poel over naar de Maatschappij der Nijverheid (opgericht uit de nalatenschap van Jan Boon jr.) Eind 1800 loopt de vraag naar zwaar touwwerk snel terug door de komst van stoomschepen en de machinale fabricage van staaldraad. Directeur Prince stelt in 1901 in de vennotenvergadering de vraag of de touwslagerij als een bedrijf of als een liefdadigheidsinstelling gezien moest worden.

De Maatschappij houdt De Poel ondanks oplopende verliezen nog een aantal jaren in bedrijf vanwege de werkgelegenheid.
In 1905 worden baanpad, erf en gebouwen definitief verkocht. Lijnbaan De Poel, de laatste grote lijnbaan in Graft, is niet meer. Anno 2016 herinnert alleen de naam nog aan Lijnbaan De Poel. Het staat op de gevel van het woonhuis en het is de naam van het naastgelegen benzinestation dat zal verdwijnen door de realisatie van de drie woningen.

BOUWBURO rood-hart is gevraagd om het ontwerp en de complete uitwerking uit te voeren. Een totaal paket van niets tot iets waarbij naar mogelijkheden is gekeken en totaal niet in beperkingen. De foto's geven een impressie van de huidige situatie en de bouwkundige tekening van de toekomstige situatie.

De bouwwerken worden gerealiseerd door Mercuur Bouw uit Purmerend. De installaties worden uitgevoerd door Installatiebedrijf Dekker uit Middenbeemster.