wat kost het bouwen van een huis

Wat kost het bouwen van een huis?

‘Wat kost een huis bouwen?’ ‘Wat kost een huis tekenen?’ ‘Wat kost een architect?’ Vanzelfsprekend stel je deze vragen als je van plan bent een huis te bouwen of verbouwen. Want voordat je kunt beslissen of je aan dit avontuur begint, wil je weten waar je financieel aan toe bent. We geven je graag een overzicht. Maar let op: ieder huis is een uniek ontwerp en heeft een eigen prijs. Schakel daarom op tijd een kostendeskundige in.

Welke factoren bepalen de prijs?


Iedereen probeert natuurlijk het maximale uit z’n budget te halen. Vaak merken we echter dat mensen denken genoeg te besparen door goedkopere tegels of -sanitair te kiezen. Dit bespaart wel euro’s, maar heeft nauwelijks impact op de totale kosten van een huis.
De bouwsom van een woning is te verdelen in vier invloedsfactoren, waarbij elke volgende factor een steeds kleinere invloed heeft op het totaal. Dus factor 1 beïnvloedt de prijs veel meer dan factor 4. Slimme oplossingen in de eerste factoren leveren daarom de grootste besparing op de bouwsom op.

Factor 1: grootte van de woning.

Het totale volume bepaalt in grote mate de prijs. De meeste mensen willen hier niet op beknibbelen, dat is begrijpelijk. Maar als je de kosten van je woning in de hand wilt houden, is het belangrijk om goed over de grootte en de plattegrond na te denken.
  • Hoe kunnen we loze ruimte zoveel mogelijk beperken?
  • Hoe gaan we slim om met verkeersruimte?
  • Hoe kan een kleine ruimte toch groot aanvoelen?
  • Kunnen we meerdere woonfuncties in één ruimte realiseren?

Factor 2: vorm en complexiteit.


De schil van een woning bepaalt voor een belangrijk deel de prijs. Met de schil bedoelen we hier de buitenkant van de woning. Hoe groter en complexer de schil, hoe duurder het gebouw. Dat begint bij het kiezen van een slimme vorm voor het vloeroppervlak en de plattegrond. Want een vierkant heeft een kleinere omtrek dan een rechthoek, bij hetzelfde oppervlak.


Factor 3: openingen.


Elke gevelopeningen kost geld. Een groter raam is duurder dan een klein raam, maar niet duurder dan twee kleine ramen. Bedenk dat bepaalde werkzaamheden voor elk raam uitgevoerd moeten worden, maar dat dat bij een groter raam meer 1 keer hoeft te gebeuren.

Hoe ga je dan slim om met ramen en deuren? Als je binnen en buiten in elkaar wilt laten overvloeien, zijn grote ramen een must. Een lichte woning is voor veel mensen heel belangrijk en helpt bij het groter laten lijken van een ruimte. We kiezen er daarom vaak voor om meer grote ramen te gebruiken, dan bijvoorbeeld de woning te vergroten. Dit werkt kostentechnisch veel beter.


Factor 4: materiaalgebruik.


Veel mensen denken dat ze op materiaalgebruik veel kunnen besparen. In de praktijk blijkt dat op de factoren hierboven veel meer winst valt te behalen. Als je daar slimme keuzen maakt, kun je hier wat vrijer kiezen. Dat geeft in het eindresultaat vaak net dat beetje extra finesse, zonder dat je budget uit de hand loopt.

  • Welke materialen kies je voor de buitenkant van je woning? Bakstenen of hout? Rieten kap of pannen?
  • Aan welke onderdelen wil je graag iets extra’s uitgeven? Een maatwerk voordeur, een open trap, een moderne zinken dakgoot.
  • Welke wensen heb je voor de afwerking binnen? Een eenvoudige oplossing kan heel mooi zijn.
  • Alle onderdelen van de woning spelen een rol: keuken, sanitair, tegels.
 
Bouwkosten per vierkante en kubieke meter

In deze tabel ziet u gemiddelde bouwkosten voor een woning per m2 en per m3 inclusief btw. Deze kosten baseren wij op jarenlange ervaringen van aannemers en bouwbedrijven. De richtprijs omvat alleen de bouwprijs van de woning. Bijkomende kosten als leges, aansluitkosten nutsvoorzieningen, honorarium, grondonderzoek zijn niet meegenomen.

Bouwkosten per m2 en m3, 2020

                                    per m2*    per m3**
Normale bouw, 400 m3: 1980         600
Normale bouw, 500 m3: 1815         550
Normale bouw, 650 m3: 1485         450
Luxe bouw:                   2310 +      700 +