BENG berekening

EPC / EPN berekeningen

Waarvoor is de BENG berekening?

Er gelden eisen voor de energiezuinigheid van een woning. Deze eisen zijn verplicht gesteld voor het bouwen of verbouwen van een gebouw en bestaan uit de onderstaande onderdelen:

- EP1 - energiebehoefte BENG1: De energiebehoefe, hang o.a. af van de mate van isolatie
- EP2 - primair fossiel energieverbruik BENG2: Primair fossiel energiegebruik, afgestemd op de behoefte van EP1
- EP3 - aandeel hernieuwbare energie BENG3: Aandeel hernieuwbare energie van het energiegebruik
- TO juli - overhitting voorkomen TO-Juli: Oververhitting beperken in de zomer

Dit pakket wordt ingediend bij de gemeente ter goedkeuring van een bouwaanvraag. Hierbij dient de BENG berekening als bewijsstuk naar de gemeente toe waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe er de gestelde duurzaamheidseisen voldaan gaat worden. Zonder een kloppende berekening wordt de bouwaanvraag afgekeurd.

Wie mag BENG berekening uitvoeren?

Een BENG berekening is een relatief nieuwe bepalingsmethode, verplicht om op te nemen als onderdeel van de omgevingsvergunning. Een nieuwe, zwaardere methode, om theorie en praktijk dichter bij elkaar te laten komen. Deze berekeningen mogen daarom alleen uitgevoerd worden door gekwalificeerde BRL9500 Energie Prestatie Adviseurs met de minimale kwalificatie Detailmethodiek.

Wanneer is BENG berekening verplicht?

Een BENG berekening maken is verplicht bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor zowel bestaande gebouwen als het verbouwen van bestaande gebouwen. De omgevingsvergunning, voorheen beter bekend als de bouwvergunning, is het pakket met verplichte zaken zoals de bouwtekeningen, BENG berekening, daglichtberekening, MPG berekening en nog aantal andere zaken.

BOUWBURO rood-hart maakt gebruikt van speciaal ontwikkelde software en een gecertificeerde partner die de BENG berekening kan opstellen, controleren, aanmelden en afschouwen.