werkwijze

Een huis ontwerpen of verbouwen: hoe werkt dat?

Het is je droom om een nieuw huis te bouwen dat 100% bij je past. Of om een bestaande woning integraal te verbouwen. Hoe verloopt de samenwerking met BOUWBURO rood-hart?

Stap 1: wat zijn je woonwensen en mogelijkheden?

Het proces begint met een gedegen voorbereiding:
  • Waar ga je bouwen? Heb je al een optie op een kavel? Of heb je een bestaande woning op het oog? De plaats van het huis is allesbepalend. In een woonwijk, in het weiland of het bos. Bij moderne woningen of naast een monumentale boerderij. Welk bestemmingsplan en beeld- en kwaliteitsplan zijn van toepassing? Ook de grootte van de kavel en het bouwvlak bepalen hoe je straks gaat (ver)bouwen.
  • Wat is je budget? En wat kost het bouwen van een huis?
  • Welke beelden spreken je aan? Bijvoorbeeld op Pinterest of Instagram?
  • Welke wensen voor de indeling heb je?
Stap 2: een kennismaking met BOUWBURO rood-hart.

Je weet waar je wilt gaan bouwen. Of welke woning je wilt verbouwen. En je budget is helder. Dan kunnen met het ontwerp van een woning aan de slag. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek nemen we je plannen door. Je bent welkom op ons kantoor in De Rijp. Uit dit gesprek geeft BOUWBURO rood-hart je een offerte van zijn kosten?

Stap 3: een programma van eisen op één A4.

Voor het maken van een passend ontwerp, hebben we een programma van eisen van je nodig. Daarin schrijf je op welke woonfuncties je nodig hebt. Hoe verloopt jouw dag? En wat betekent dat voor de ruimtes in huis? We helpen je graag met het opstellen van deze eisen.

Stap 4: aan de slag met het ontwerp.

De informatie is compleet, het ontwerpen kan beginnen. Dat betekent inspiratie opdoen, schetsen, laten bezinken, tekenen en weer opnieuw beginnen. Zo’n ontwerpproces duurt ongeveer drie weken. We leggen het ontwerp aan je voor en scherpen het daarna aan tot het goed is. Het resultaat? Een 3D-weergave van je nieuwe huis, de eerste plattegronden en ideeën voor de materialisering.

Ben je tevreden over het schetsontwerp en het Voorlopig Ontwerp? Dan verzorgen wij de aanvraag voor de welstandscommissie van de gemeente.

Stap 5: het definitief ontwerp en de omgevingsvergunning.

Het ontwerpproces verloopt van grof naar fijn. In deze fase maken we de tekeningen en berekeningen voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. BOUWBURO rood-hart gaat aan de slag, maar ook de constructeur. We zorgen ervoor dat het plan past binnen het Bouwbesluit en het geldende bestemmingsplan.

Ook belangrijk: past het ontwerp in het budget? We proberen op basis van onze ervaring binnen jouw budget te ontwerpen, maar bij een op maat gemaakt woning is het voor ons onmogelijk deze kosten precies in te schatten. Een kostendeskundige maakt daarom de eerste raming. Aan het einde van deze fase vragen we de omgevingsvergunning bij de gemeente aan.

Stap 6: bouwen!

Ook in deze fase begeleiden we je graag. Voor het regelen van een aanbesteding bij aannemers en het bouwmanagement. Of voor het ontwerpen van interieur of tuininrichting. Je kiest zelf voor welke onderdelen je ons inschakelt.