verbouwing van een statig herenhuis in de Emmastraat in Alkmaar

BOUWBURO rood-hart heeft de opdracht gekregen voor het verzorgen van het ontwerp en technische uitwerking van de verbouwing van het herenhuis aan de Emmastraat 93 te Alkmaar.

Veel huizen in dit deel van de Emmastraat hebben een voorgevel waarvan een gedeelte iets risaleert (risaleren = naar voren springen). Ook bij Emmastraat 93 is dat het geval en wel aande rechterzijde. Hier heeft de risaliet de vorm van een brede erker die over de volle hoogte van begane grond en verdieping doorloopt.
De voorgevel van Emmastraat 93 is opgetrokken uit rode baksteen, gemetseld in kruisverband. Op de voorgevel is op diverse plaatsen pleisterwerk aangebracht dat natuursteen suggereert. Het pleisterwerk is toegepast op de plint en een geprofileerde pleisterwerk rand geeft de scheiding aan tussen begane grond en verdieping. Tevens is het gebruikt om lateien boven de vensters te suggereren. Tenslotte is het aangebracht in een blokkenpatroon langs de hoeken van de voorgevel en langs het ingangsportiek. De indeling van de voorgevel op de begane grond en verdieping is gelijk. De deuren en vensters zijn alle voorzien van een bovenlicht. De bovenlichten zijn door houten roeden verdeeld in twee lagen kleine ruitjes.

De voordeur bevindt zich ongeveer in het midden van de voorgevel en is gelegen in een portiek. De voordeur is niet meer de oorspronkelijke. Recht daarboven is op de verdieping een deur naar een klein inpandig balkon. Het balkon kraagt iets buiten de voorgevel uit. Het uitkragende deel wordt ondersteund door kleine consoles. Het balkon is voorzien van een ijzeren hek met een jugendstil detaillering.
Links van de portiek en de balkondeur bevindt zich een venster. Rechts is de erker. Deze heeft een trapeziumvormig grondplan. In de erker bevinden zich zowel op de begane grond als op de verdieping drie vensters met bovenlichten: een breed venster in het midden met aan weerszijden smalle vensters. De voorgevel wordt afgesloten door een lijst, het risalerende rechterdeel wordt beëindigd
door een topgevel. De lijst is een geprofileerde houten gootlijst op kleine bewerkte houten klosjes. Boven deze lijst ziet men een dakkapel onder een lessenaarsdak. Het rechterdeel deel van de voorgevel wordt afgesloten door een topgevel. De topgevel bevat een zoldervenster, voorzien van kleine glasruitjes, gevat in houten roeden. Langs de topgevel zijn houten windveren aangebracht. Wat opvalt is de merkwaardige, horizontale beëindiging van de topgevel. Uit de ontwerptekening blijkt dat hier een sierlijke bekroning in de vorm van een overstekend torenkapje met piroen was gepland.

Het pand wordt gedekt door een samengesteld dak. Het hoofddak is een plat dak met steile dakschilden. Achter de topgevel bevindt zich een afzonderlijk dakje. Dit heeft eveneens de vorm van een plat dak met steile dakschilden en is verbonden met het hoofddak. Alle dakschilden zijn voorzien van rode geglazuurde kruispannen.

Het herenhuis is in 1913 ontworpen door architect J.G. Schaaf jr.

BOUWBURO rood-hart is gevraagd om het ontwerp voor de uitbreiding en de interne verbouwing te maken en daarnaast technische omschrijving uitwerking uit te voeren. Een totaal paket van niets tot iets waarbij naar mogelijkheden is gekeken en totaal niet in beperkingen. De foto's geven een impressie van de huidige situatie en de bouwkundige tekening en artist impressie van de toekomstige situatie.