een duiventil in de achtertuin van de bakker

BOUWBURO rood-hart heeft de opdracht gekregen om op het erf aan de achterzijde van Rechtestraat 64 te De Rijp een berging met duiventil te ontwerpen. De berging moest een lessenaarsdak krijgen met het uiterlijk dat past in zijn omgeving.

Rechtestraat 64 te De Rijp is een rijks beeldbepalend woonhuis. Het voorhuis is rond 1900 sterk vernieuwd met een gevel naar ontwerp van architect Klaas Humer. Het achterhuis is enkele eeuwen ouder. Het pand is in 1991 in gebruik genomen als broodbakkerij en bakkerswinkel van Siem Zomerdijk. Voorheen werd er in datzelfde pand ook nog gewoond. De gevel is wat smaller gehouden dan noodzakelijk was, waardoor het dak aan beide kanten wat oversteekt. Dit wordt gemaskeerd door er stukjes windveer voor te zetten. Wie omhoog kijkt, ziet waarom dat is gedaan. Als de gevel breder was gemaakt, zou de kroonlijst navenant breder hebben moeten zijn. Die zou dan in de knoei zijn gekomen met de gevels en kroonlijsten van de buren. Nu heeft iedere kroonlijst zijn mooie omloop om de hoek. De smalle ruimte tussen de panden wordt osendrop maar ook wel kattezijd genoemd. Zo’n lelijke spleet waar altijd vuil in blijft liggen wordt afgesloten met een katteplank. De osendrop was oorspronkelijk de druipruimte, die onder een dak zonder goot noodzakelijk is. Bij zes duim per dak werd de tussenruimte twaalf duim ofwel één voet (circa dertig centimeter). Let maar eens op hoe vaak een osendrop om en nabij dertig cm breed is. In 1998 werd het pand verbouwd tot woning nadat Siem Zomerdijk met zijn bakkerij was gestopt.
BOUWBURO rood-hart is gevraagd om het ontwerp, complete uitwerking en constructieve berekeningen uit te voeren voor de berging met duiventil. De foto's en tekeningen geven een impressie van de huidige situatie en de bouwkundige tekeningen van de toekomstige situatie.